KÜRESEL piyasalar belli ki iyiyi satın almaya kararlı.
Son günlerde yeniden risk iştahının arttığı gözlenirken, buna bağlı olarak dolar değer kaybetmeye, petrol ve altın fiyatları da yükselmeye devam ediyor.
Son olarak FED Başkanı Bernanke'nin daha uzun süre faizlerin bu seviyede gideceğini söylemesi, bu trendi iyice güçlendirdi. ABD belli ki doların değerinin düşük seyretmesini istiyor, rekabet gücünü bu yolla artırmaya çalışıyor. Ancak Avrupa'nın özellikle Almanya gibi ihracatçı ülkelerin buna ne tepki vereceğini bence iyi takip etmek gerekecek. Çünkü bu gelişme onların aleyhine...Piyasalardaki iyi gidişte JP Morgan ve İntel'in kar rakamları da etkili oldu. Ancak biliyoruz ki, krizde zaten en sağlam mali kurum olan JP Morgan'ın karı diğer mali kuruluşları tam olarak yansıtmayacak. O nedenle yakında mali kurumlardan gelebilecek kötü rakamlar bu gidişatı bir miktar sekteye uğratabilir.Öyle ya da böyle, küresel piyasaların en azından yılbaşına kadar olumluyu satın almaya kararlı olduğu bir gerçek. Yani mali kurumlardan ya da başka yerlerden gelecek kötü haberler de bu gidişle piyasaların havasını bozacağa benzemiyor.
NEREYE KADAR GİDECEK
Peki, bu trendin dayanağı sağlam mı ve nereye kadar gidecek?Piyasadaki oyuncuların çoğu son trendin reel verilere dayanmadığını, illüzyon havasının devam ettiğini düşünüyor. Ancak böyle düşünseler de, kimse kendini bu trendden ayrı düşünmüyor, trende göre davranmaya devam ediyorlar.Piyasa oyuncuları yılsonu bilançolarının iyi gösterilmesi için bu çabanın devam edeceğini düşünüyorlar. Bu trend herkes için iyi olduğu için devam ettiriliyor. Öyle ya; bir yandan şirketler, olumlu gidişatta zarar rakamlarını daha düşük gösterme imkanı buluyor, daha iyi kar yazabiliyorlar. Bu kurumların yöneticileri de yılsonunda yazacakları kar üzerinden alacakları bonus miktarlarını artırıyorlar. Dolayısıyla, şimdilik, bir sonraki yılı düşünen pek yok.
HALK HİSSE SENEDİNE GİRİNCE...
Bir süredir hisse senedi piyasalarında yaşanan artış konusunda , “Halk yani küçük tasarrufçu girmedi, mali kurumlar kendi kendine piyasayı yükseltip, halkın girmesini bekliyorlar” yorumları yapılıyordu.Son günlerde aldığımız izlenim, hisse senedi piyasalarındaki yükseliş devam edince küçük yatırımcının da bu cazibeye kapılmaya başladığı yönünde. Son haftada küçük yatırımcıların da hisse senedi piyasalarına girdiği söyleniyor.Bence küçük yatırımcının çok dikkatli olması lazım. Büyük oyuncular, mali kurumlar, bir süredir şişirdikleri hisse senedi piyasalarında kar realizasyonuna girebilirler. Yani buradan elde edecekleri karları realize ederken fatura küçük yatırımcıya çıkabilir. Bu nedenle küçük tasarruf sahiplerinin bu düzeye çıkmış hisse senedi piyasalarına girerken bence çok dikkatli olmaları gerekiyor.
KRİZ ÖNCESİ TRENDLER
Özetle; piyasalar bence olduğundan çok daha iyi gösteriliyor ve yaratılan illüzyon devam ettirilerek zararlar azaltılmaya, krizin faturası küçültülmeye çalışılıyor. Halk harcamaya başlamadığı takdirde bu trendin böyle ilelebet sürmesi beklenmemeli. Halkın hala harcamakta çekingen davrandığı kesin.Piyasalara baktığımızda geçen yılki, kriz öncesi trendleri görmeye başlamamız pek hayra alamet gibi gözükmüyor. Bu trendin, ayakları yere basmadığı sürece ilelebet böyle sürmeyeceği, bir yerde kesileceği ise açık...Ne zaman kesileceğini gören ise zaten çok büyük karlar elde edecek. Bu karların karşılığı birilerinin de zarar etmesi gerektiğini ise unutmamak gerek.
[Hürriyet Gazetesi] [15 Ekim]
0 yorum:
Yorum Gönder