BUGÜN açıklanacak olan mart ayı enflasyon endeksleriyle birlikte, yıllık enflasyonun yeniden tek haneye döndüğünü, çok büyük bir ihtimalle göreceğiz.
Ancak tek hanelik enflasyonun kalıcı olmayacağı, önümüzdeki aylarda yeniden çift haneye çıkacağı da gün gibi ortada.
Bugün açıklanacak olan mart ayı TÜFE artışı konusunda, piyasalardaki beklenti yüzde 0.5 civarında. Bu oran gerçekleştiği takdirde, geçen ay sonunda yüzde 10.1’e çıkan yıllık enflasyon, yüzde 9.5 gibi bir orana geri çekilecek yani tek haneye inecek. Görülecek iyileşmenin tümüyle geçen yılın mart ayındaki yüksek enflasyona bağlı olacağı, yani baz etkisi nedeniyle tek haneye geri döneceği, enflasyonun genel seyrinin ise bu kadar olumlu olmadığı ise açık.
Bu tahminler Merkez Bankası tarafından da bir süredir dile getiriliyor. Merkez Bankası mart ayından sonra enflasyonun yeniden çift haneye çıkacağını, yılın son çeyreğinde belki tek haneye geri dönüp, asıl enflasyon hedeflerine ise 2011’in ilk çeyreğinde oturacağı tahminini, önceki bültenlerinde açıklamıştı.
Merkez Bankası’nın, faiz kararlarında da önemli rol oynayan, çekirdek enflasyon konusunda tedirgin olduğu, piyasalar tarafından biliniyor. Piyasaların da beklentisi yıllık TÜFE artışı yeniden tek haneye dönerken, çekirdek enflasyonda artış eğilimi görülmesi. Dolayısıyla piyasaların bugün açıklanacak olan enflasyon rakamlarına çok fazla sevinemeyeceği anlaşılıyor. Belki ilk açıklandığında, genel iyimser havanın da etkisiyle, piyasalar bugün bu rakamı abartılı biçimde algılayabilir. Ancak daha sonra detaylar incelendiğinde piyasalardaki enflasyon iyimserliğinin korunacağını pek tahmin etmiyoruz.
EKONOMİ YORUMLARINA TEPKİ
Bu arada yarın açıklanacak olan endekslerde, son dönemde hızlı artış gösteren enflasyonun, genel fiyatlama eğilimlerini değiştirip değiştirmediğine de yakından bakılacak. Yani gıda fiyatları ve vergileme nedeniyle hızlı artan enflasyonun diğer sektörlerdeki fiyatlama davranışlarını bozup bozmadığı endekslerde aranmaya çalışacak. Bu da çekirdek enflasyon gibi, önümüzdeki dönem enflasyon eğilimini kestirmek açısından önemli bir ipucu olacak.
Özetle; enflasyon için bugün açıklanacak olan endeksler, artışa geçen enflasyonun önümüzdeki dönem nasıl bir seyir izleyeceğinin ipuçlarını vermesi açısından çok önemli olacak. Öyle anlaşılıyor ki, enflasyonda artış trendine girdik ve bugün açıklanacak olumlu rakamlar bu seyri değiştirmeyecek. Ancak ne kadar artacağı, faiz kararları başta olmak üzere, dengeleri nasıl etkileyeceği konusunda ise önümüzdeki aylara da bakmak gerekecek.
Piyasaların bu temkinli tutumuna karşılık hükümet, son büyüme rakamlarında olduğu gibi, bence bugün açıklanacak enflasyon verilerini de abartılı biçimde sunup, propaganda malzemesi yapmaya çalışacaktır.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu tür fırsatları kullanıp birden TV’lere çıkmaya başlıyor ama Babacan’ın yine de temkinli davrandığı, genel gidişat için beklemek gerektiğini söylediğine şahit oluyoruz. Yani kullanıyor ama abartılı biçimde kullanmıyor, sağduyuyu pek elden bırakmıyor.
Ama Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği tartışmalarının da verdiği gazla, ekonomiye ilişkin rakamları çok abartılı kullanabiliyor. Bunun da ötesinde uzun zamandır pek sesini çıkarmadığı eleştirel ekonomi yorumlarına karşı yine sertleşmeye başladı. Son büyüme rakamları için yapılan “2009’da Yunanistan’dan bile kötü bir oranda ekonomimiz küçüldü” gibi, somut bir veriye dayalı yorumlara bile konuşmalarında “Olmaz böyle bir şey” diye yer verip, kızmaya, bu yorumları yazanları ülkesini sevmemekle suçlamaya başladı.
Ekonomiyi bozan da ve siyasette çatışma çıkaran da gazetecilermiş gibi...
[Hürriyet Gazetesi] [05 Nisan 2010]
0 yorum:
Yorum Gönder